MAKARSKA APARTMANI BOOKING PORTAL

Makarska apartmani booking portal.Rezervirajte smještaj bez provizije,kontaktirajte direktno iznajmljivače.

Find accommodation on Makarska Riviera

Makarska apartmani info

Apartmani Makarska turistički info portal predstavlja vam Makarsko primorje smješteno ispod veličanstvenog dara prirode - monumentalne planine Biokovo ,koja se  u svekolikoj svojoj impresivnoj veličini i ljepoti,  izdiže iznad Makarske rivijere kao nepremostiv zaštitnik svih naselja u njegovu podnožju i turističkih mjesta uz obalu koja su poput blistave, biserne ogrlice u njegovu podnožju

Pješčana i šljunčana plaža, duga je skoro 2 km i po njoj je bila, a i danas je prepoznatljiva. Uza šetnice obrubljene borovima nalaze se različiti turistički sadržaji, udobni hoteli, ugostiteljski objekti s gastronomskim specijalitetima, te obilje zabave za djecu i odrasle. Makarska se nalazi u podnožju planinskog masiva Biokova (1762 m), koji štiti od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom. Sunce je obasjava više od 2750 sati godišnje s temperaturom zraka višom od 20°C od lipnja do rujna, a prozirno more od lipnja do listopada ima temperaturu iznad 20°C.

 

Grad Makarska razvio se oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava i najveća je i jedina takva luka između ušća Cetine i Neretve. Siguran je zaklon i pribježište za lošeg vremena, nekad pomorcima, gusarima i trgovcima, a danas turističkim jahtama, jedriličarima i izletničkim brodovima. To je pridonijelo da je postala važna trgovačka luka, osobito za vrijeme turske i mletačke okupacije. Danas iz luke vozi trajekt više puta dnevno za Sumartin na Braču. Za ljetnih večeri luka je puna jahti i turističkih izletničkih brodova, a Kačićev trg u središtu grada pun je mladosti koja uživa u zabavnim i kulturnim priredbama. Što dublje u noć makarska je riva sve življa, a kafići, restorani i disco-barovi sve puniji.

Makarska je izravno povezana sa otokom Bračom trajektnom linijom koja povezuje ovaj grad i mjesto Sumartin dva do šest puta dnevno (u turističkoj sezoni).Posredno preko mjesta Drvenik ,30 km južnije,Makarska je povezana s otokom Hvarom preko mjesta Sučuraj.Važno je naglasiti da se u jeku turističke sezone organiziraju mnoge izletničke linije prema više otoka koji
gravitiraju Makarskoj Rivijeri kao što su ;Hvar,Brač,Korčula i Mljet.

 

Povijest grada najbolje se može upoznati u Franjevačkom samostanu, koji je proslavio 500 godina postojanja. U svojim prostorima čuva pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakološki muzej i Institut Planina i more. Na Kačićevu trgu je crkva Sv. Marka , a s njezine su sjeverne strane u staroj školi galerija Gojak, gradska knjižnica, glazbena škola i Radio Makarska rivijera. Na obali je Gradski muzej i crkva Sv. Filipa. U parku Sv. Petra nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra a odatle se pruža i prekrasan pogled na grad, veličanstveno Biokovo i pučinu. Leži na 43° 17' 38'' geografske širine i na 17° 1' 20'' istočne dužine, skoro u sredini sjeverozapadne polovice Makarskog primorja.

 

Malakološki tj.muzej školjaka u Makarskoj je utemeljen još 1963.godine u prostorijama franjevaćkog samostana,izgrađenog u 16 stoljeću.Osnivać ovog jedinstvenog muzeja bio je franjevac dr.fra.Jure Radić (1920.–1990.)uz svesrdnu pomoć svojih kolega od kojih treba posebno izdvojiti bibličara mr.fra.Franje Careva koji su uz fra.Radića sustavno i planski sakupljali školjke iz jadranskog priobalja a stvaraju i suradnju sa drugim europskim i svjetskim muzejima,institutima te pojedincima.

 

Makarska gastro ponuda je jedana od najbogatijih na Jadranu zbog utjecaja brojnih svijetskih kultura i kuhinja koje su se kroz povijest isprepletale u ovim krajevima.Osim čistiog mora i prekrasnih plaža,Makarska je po izboru svojih gostiju najpoznatija po dojmljivoj ponudi hrane i pića u svojim mnogobrojnim i raznolikim restoranima.Bili ljubitelj mesnih,ribljih ili vegetarijanskih delikatesa,ovdje ćete naći hranu i pićezbog kojega ćete upamtiti vaš odmor u Makarnob.Na kraju za ljubitelje slastica važno je spomenuti da je Makarska dala ime najpoznatijoj slastici,gastro brandu ovoga kraja - torti Makarani.

 Hoteli Makarska portal za oglašavanje privatnog smještaja na Makarskoj Rivijeri.Apartmani Makarska turistički info portal.

Ljubiteljima prirode Makarska nudi široki izbor aktivnosti.Jedna od njih je šetnja šumskim stazama kroz park šumu na poluotoku Osejava.Poluotok Osejava zatvara Makarsku luku sa istočne strane i pruža se do mjesta Tučepi,3km od Makarske.Nasuprot Osejavi sa zapadne strane nalazi se poluotok Sveti Petar.Na samom početku poluotoka nalazi se hotel "Osejava" izgrađen davne 1930 godine.Stari hotel je srušen 2007 godine i na njegovom mjestu je podignut novi.Neposredno uz hotel Osejava smješten je atraktivni
noćni klub "Deep".Posebnost ovog noćnog kluba je da se nalazi u pečini koju su u stijeni iskopali Njemački vojnici koji su boravili u Makarskoj za vrijeme drugog svjetskog rata.Od noćnog kluba Deep pa do vrha poluotoka Osejava nalazi se gradsko kupalište.Šetnjom kroz park Osejava stiže se do Tučepa za oko 30 minuta.Prekrasna plaža Nugal se nalazi 2 km od Makarske luke, a do nje se stiže kroz park Osejava.Makarska Rivijera je posebna po svojim plažama a Nugal je jedna od najljepših.Plaža Nugal skrivena je u podnožju visokih stijena i okružena je gustom borovom šumom te kao takva savršena za naturiste.

Boraviti u Makarskoj a ne prošetati stazom koja vodi oko poluotoka Sv.Petar jednostavno je nezamislivo.Jedinstveni spoj čempresa i borove šume ,burom naboranih stijena koje se obrušavaju u morsko plavetnilo koje okružuje ovaj Makarski poluotok sa tri strane.Iz gradske luke je zapadni ulaz na ovaj dragulj prirode i ponos grada Makarske te se popločanom stazom koja vodi kroz gustu borovu šumu izlazi na čistinu koja je potpuna suprotnost dotad viđenom.Naime,izlazite na dio poluotoka koji kao da je otkinut od velebne planine Biokovo koja se nadvisuje nad Makarsku rivijeru.Stjene su naborane i imaju izgled kamenih žileta koji čekaju da vas posijeku,jako surovo!Takav vas krajolik prati do najisturenije točke Sv.Petra,svijetionika Sv.Petar(sagrađen1884.g.),jednog od rijetkih svijetionika koji se nalaze na naseljenom kopnu.Mjesto je to gdje mnogi turisti ovjekovječe svoje posjete fotografirajući prekrasne zalaske sunca,vizure mora,svjetionik i sebe same.Idući južnije stazom prolazimo strme litice koje se obrušavaju u more i na kojima rastu razne mediteranske autohtone biljke kao što su agave i kaktusi.Izmjenjuju se krasne vizure sve dok ne dođete do starih skala (stepenica) koje vode do zidina drevne crkve Sv.Petra(prvi spomen još 1572.g.) ,svetišta koje je bilo srušeno za vladavine Turaka a posljednji udarac joj zadaje veliki potres 1962.g.Zidine su opremljene puškarnicama što je uz posljednje arheološke nalaze dokaz da je tu bila utvrda i benediktinski samostan još iz doba kad je Sv.Petar za plima postajao otok dok bi za oseke imao pristup kopnom.Kasnije je taj tanki kopneni dio nasut i pojačan da bi se isušile močvare koje su ugrožavale stanovništvo učestalim pojavama malarije.Od crkve Sv.Petra vode vas dvije staze,jedna na početak ovog puta a druga do najistočnije točke poluotoka i špilje Grotta koja je godinama bila atrakcija Makarske zabavne ponude budući je pretvorena u istoimenu diskoteku na samom moru.Kojom god stazom krenuli i obišli ovaj biser Makarske rivijere nećete pogriješiti i sigurno ćete poželjeti se vratiti na ovo divno mjesto i u ovaj prekrasan mali grad.

 

Gradski sportski centar Makarska, u sklopu turističke ponude,još je jedan od aduta grada Makarske i Makarske rivijere.Centrom dominira nogometni stadion sa atletslom stazom koji služi za utakmice nogometnog kluba Zmaj,te rugby kluba Makarska rivijera.Atletskom se stazom najviše služe atletičari atletičarskog kluba Sv.Marko ali je otvorena i za individualne treninge.Oko gradskog stadiona nalaze se: polivalentna zatvorena dvorana sa bazenom,višenamjenskim zatvorenim i otvorenim terenima te teretanom;igralište za mali nogomet,bučalište,teniski tereni te skaterski mini poligon.Svi gosti ovog grada dobrodošli su u Gradski sportski centar Makarska.

 

U zadnjih desetak godina ,kao važan oblik turizma,na Makarskoj rivijeri javlja se i avanturistički turizam ili avanturizam.Najčešći oblik ovog načina provođenja odmora na Makarskoj rivijeri jest trecking/planinarenje.Na raspolaganju je više od 30 staza reznih duljina te stupnjeva težine.Postoje turističke agencije koje su specijalizirane za ovu vrstu turizma te če vam priuštiti nezaboravan aktivan odmor na Makarskoj rivijeri.Nadalje ,mnoge od tih staza su pogodne za vožnju planinskim biciklom tako da poklonici bikinga tu dolaze na svoje.Što se tiče onih najekstremnijih turista koji uživaju u adrenalinu odvojeni od tla,na Biokovu postoji uzletište za paraglidere i motoparaglidere a na samoj obali,na plaži ,više od tisuću metara niže je sletište za iste.Govoreči o planini na um dolaze kanjoni istih zbog kojih se zadnjih godina javlja novi oblik tjelesne aktivnosti-kanjoning.Što se tiće avanture na moru u Makarskoj postoje škole jet skijanja,windsurfinga te ronjenja.Za one koji naginju militantizmu i adrenalinu ratnih igara postoje airsof i paintball klubovi koji organiziraju tečajeve i "borbe".Ukratko Makarska rivijera je odgovor na Vaš avanturistički duh.